Apartman link
 
coprnicka-hisa Gorski kotar
 

Gorski kotarEnglish

 
 

Zeleni virGorski kotar je velika gorska, krška regija između Kvarnerskog primorja i doline rijeke Kupe koja teče granicom Slovenije i Hrvatske. Na tom području su rasprostranjena tri gorska niza: sjeverni niz sa planinama Obruč, Snježnik i Risnjak, te primorski niz sa planinama Tuhobić, Medviđak, Kobiljak, i južni gorski niz sa Velikom Kapelom i planinama Burni Bitoraj, Viševnica, Bjelolasica, Bijele i Samarske stijene i Klek. Među tim planinama smjestila su se polja i veča naselja: Ravna gora, Vrbovsko, Ogulin, Delnice, Brod na Kupi,Rafting Kupa Mrkopalj, Brod Moravice, Fužine, Čabar, Begovo razdolje, Lokve, Skrad i dr.
Klima u Gorskom kotru je kontinentalna sa kratkim, svježim ljetima i dugim, oštrim zimama sa obiljem snijega.

Velika Kapela je široko gorsko područje koji povezuje Gorski Kotar sa susjednim Velebitom. Park prirode Bijele i Samarske stijene smještene su u velikom prostranstvu Velike Kapele i zbog teške prohodnosti sva je priroda očuvana. Na Bjelolasici je najviši vrh u Gorskom kotru - Kula (1534 m). Bjelolasica je duga 5-6 km i ima strme strane, a sam vrh je uska visoka ravnina koja je pravi botanički vrt. Begovo razdolje

Nacionalni park Risnjak
dominira sjeverozapadnim dijelom Gorskog kotara i zauzima središnje, najviše i najzanimljivije područje tog masiva. Uređena je poučna staza - duga 3800 m, na nadmorskoj visini od 690 m.

Čabar
je najzelenija površina u Hrvatskoj. U blizini Čabra je Hrib, brdo s "tisuću sela". Preko njega put vodi na izvor i u kanjon rijeke Kupe. U Čabru se velike mogućnosti za izletničko-rekreacijski, lovni turizam i športski turizam.

Delnice su najvećeFuzine i glavno mjesto Gorskog Kotara. U okolici Delnica brojne su špilje, šume i planine pa su Delnice pogodne je za lovni i ljetni turizam. Smještaj u Delnicama ćete pronaći ili u privatnim kućama, apartmanima, pansionima ili hotelima.

Lokve
su poznate po velikom umjetnom Omladinskom jezeru, vapnenačkoj špilji Lokvarki, te prirodnoj park-šumi Golubinjak.

Špilja Lokvarka Mrkopalj
je poznato zimsko rekreacijsko središte i planinsko ljetovalište. Okružen je visokim planinama, te je polazište za mnoge planinske izlete, a pogodan je za lovni turizam.

Turizam u Gorskom Kotaru se naglo razvio zadnjih godina, a u ponudi se nude: apartmani, sobe, pansioni, hoteli. Brojni su seoski turizam, konobe i restorani u kojima su specijaliteti jela od divljači. Gorski Kotar je turistički zanimljiv: bogata lovna područja, planinski vrhovi privlače planinare i alpiniste, a zimi skijaški tereni ljubitelje skijanja. Brojne rijeke i brzaci, slikovite doline, jezera, špilje, neistraženi podzemni tokovi voda i živopisna naselja privlače sve ljubitelje prirode.

U samom srcu Gorskog kotara, okružen gustom šumom, nalazi se Skrad. Priroda je bogato obdarila ovoSkrad poznato turističko središte iznimnim ljepotama: ne propustite obići kanjon Vražji prolaz, proglašen rezervatom prirodnih rijetkosti, na čijem se dnu nalazi spilja Muževa hiža, te Zeleni vir, izvor u podnožju sedamdesetak metara visoke stijene niz koju se obrušava slap. Iznad Skrada se, u obliku ljudske glave, uzdiže vidikovac Kavranova stena, simbol mjesta. Najčešći Vražji prolazcilj izletnika i planinara je Skradski vrh, gdje se na blagdan Velike Gospe hodočasti do tamošnje kapelice. U šumama oko Skrada obitava brojna šumska divljač, srne, jeleni, lanad, košute, divlje svinje. Posebno su brojni medvjedi, mufloni, divokoze, divlje mačke, risevi. Postoji mogućnost boravka u lovačkim kućama te organizacije lova na šljuke, trčke i dr. Tu će svatko naći priliku za odmor i rekreaciju - zimi idealni skijaški tereni pružaju jedinstvenu razonodu i početnicima i iskusnim skijašima, a ljubazni domaćini će znati kako vam udovoljiti!


 
info@coprnicka-hisa.com